Gk Questions Asked in RRB NTPC – Exams Held on 03rd -Apr-2016 For 1st ,2nd ,3rd Shift

0
33

rrb-gk

1st Shift GK Questions (Morning Shift)

1. What is Planet X?
Ans: Nibiru cataclysm

2. Archipelagos means?
Ans: A group of small Iceland’s

3.Which crop is produced at highest quantity in India?
Ans: Rice

4.What is MakarSakranti?
Ans: Festival

5.Chipko movement started from where in India?
Ans:  Rajasthan

 6.Male is the capital of which country?
Ans:  Republic of Maldives

7.What is Serbian Index?
Ans:  capitalization-weighted price index

8.H20 is water then what is KOH?
Ans: Potassium Hydroxide

9.Most Peaceful country according to 2015 peace index?
Ans:  Iceland

10.Mica is abundant in which state of India?
Ans:  Jharkhand
11.where is Orang Park situated ?
Ans:  Assam

12.Cleanest city of India?
Ans: Mysuru

13.New Member of World Trade Organisation?
Ans: Afghanistan

14.what is the capital of Uganda?
Ans:  Kampala

15.1998 pokaran test operation name?
Ans: Operation Shakti

16.Madhubani Paintings Indicates?
Ans:  Forest of Honey

17.Longest railway destination of India?
Ans:   Dibrugarh to Kanyakumari.

18.Longest river in India which do not fall in sea?
Ans:  Yamuna

19.Which Vitamin responsible for Blood Clotting?
Ans:   Vitamin K

20.Which is not an Operating system(options :OS x,win 98,C++,Windows 7)?
Ans:   C++




(2nd/Afternoon Shift) Exam 


1.Holi is Celerbrated with?
Ans: Gulal

2.Change in position with distance is?
Ans:  Magnitude

3.Modern Olympic 1896 held in which city?
Ans: Athens,Greece

4.Who was Prime Minister of Pakistan in 1999?
Ans: Nawaz sharif

5.Who got Olympic quota in wrestling in 2015?
Ans:  Narsingh Yadav

6.About Make in India logo?
Ans: Moving Lion

7.What was the duration of PM Modi’s America visit in 2015?
Ans:  5

8.what is Sighmo?
Ans: Spring Fesitval

9.Odd one out(ears-hearing,tongue-taste,light-vision,nose-smelling)
Ans: light

11.India’s largest freshwater lake?
Ans:Wular Lake

12.Adhai Din ka Jhopda is in?
Ans: Ajmer,Rajasthan

13.Who is the author of Malgudi days?
Ans: RK Narayan

14.What is LIGO?
Ans:  Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory

15.In which year  Sikkim get formed?
Ans: 1975

17.Who is Karl Marx?
Ans: Philospher

18.UNO headquarter?
Ans: New York

19.Most abundant natural combustible gas?
Ans: Methane

20.India got freedom on 15th August in which time day/night/noon/midnight?
Ans: Midnight

21What is the foundation year of Arunachal Pradesh?
Ans: 1987

22.What is oneirology?
Ans: scientific study of dreams.

23.Gravitational Force on two subjects depends on  ?
Ans: combined mass and the distance



(3rd/Evening Shift) Exam 

1. Who built fathehpur sikri?
Ans: Akbar

2.. Indian army formed by whom?
Ans: Capitan Mohan Singh

3.The first nobel price for medicine was given to invention of vaccine for which disease?
Ans: Diphtheria

4. 2015 winner of rugby?
Ans: Australia

5. Alfred Nobel invented?
Ans:dynamite

6. INS satellites are used for?
Ans: Communication

7. Azad hind fauj was organised by?
Ans: subash chandrabose

8.World wide Web invented by?
Ans: Tim Berners-lee

9. North Korea founded by?
Ans: 1948 Sept – 9

10.Which of the following is not Jupiter satellite?(Europa,Ganymede,metis,Titan)
Ans: Titan

11.What is the average thickness of skin?
Ans: 0.10 inch(or) 2-3 mm

12. When was Indian National Congress formed?
Ans: December 28, 1885

13. Main element in marsh gas?
Ans: Methane

14. Davis cup winner 2015?
Ans: Andy Murray

15.Sajan prakash related to?
Ans: Swimmer


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here